Sık Sorulan Sorular
Uyku Apnesi (Uykuda Nefes Durması) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Uyku halinde iken, solunumun 10 saniyeden daha uzun süre ile durması uyku apnesi olarak adlandırılır.
Uyku apnesi olan kişilerde farklı şikayet ve belirtiler olabilir. Sık uyanma, uykuyu alamama, gün içinde uykululuk hali sık olarak belirtilen şikayetlerdir. Ayrıca konsantrasyon bozukluğu, iş ve okul başarısında düşme gibi sosyal sorunlara neden olabilir.
Yukarıda belirtilen şikayetler ile başvuran hastalara Kulak Burun Boğaz ve Göğüs Hastalıkları muayenesini takiben uyku testi (Polisomnografi, PSG) yapılır. Bu test için hasta bir gece özel olarak hazırlanmış uyku odası olan bir merkezde kalmaktadır. Uyku sırasında uyku kalitesi, solunum değişiklikleri, uykuda kandaki oksijen değişiklikleri, uyanma sayısı gibi parametreler değerlendirilmektedir. Uzman doktor tarafından elde edilen bulgular rapor haline getirilmektedir. Uyku sırasında oluşan apnelerin sayısı saatte beşten fazla ise Uyku Apnesi hastalığı tanısı konulmaktadır.
Uyku apnesi, sigara kullanan, kilolu erkeklerde daha sık görülmektedir. Ancak uyku apnesi olması için kilo artışı olması şart değildir. Göbek ve boyun çevresinin kalın olması, burun, geniz, boğaz ve gırtlakta tıkayıcı boyuttaki anatomik değişikliklerin olması apne riskini artırmaktadır. Alt çenenin geride olduğu bireylerde de uyku apnesi riski artmaktadır.
Uyku apnesi, tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. Uyku, özellikle de derin uyku bozukluğu olduğunda vücudumuzun tamir mekanizmaları işlemeyecektir. Meydana gelen oksijen düşüklüğü, hormonal bozulmalara bağlı şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların gelişimi tetiklenebilmektedir. Yapılan çalışmalar, uyku apnesi olan bireylerde beyine pıhtı atması, felç geçirme riskinin arttığını göstermektedir.
Uyku apnesi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tıkayıcı Uyku Apnesi olan kişi, kilolu ise kilo vermelidir. Yüzde 10’luk bir kilo kaybı bile şikayetlerde ciddi rahatlama sağlayacaktır. Sigara ve alkol gibi solunum yolunda şişme ve daralmaya neden olan alışkanlıklarından vazgeçmelidir. Uykuya etki edebilecek ilaç kullanıyorsa kullanımı düzenlenmelidir. Uyku öncesi, yemek yeme ve spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Bundan sonraki aşamada, apnenin ağırlık derecesine göre CPAP cihazı kullanımı gerekebilir. Yapılan Kulak Burun Boğaz muayenesinde hastanın düzeltilmesi gereken anatomik darlığı varsa, gene apnenin ağırlık derecesine ve hastanın tercihine göre cerrahi seçenekler alternatif tedavi şekli olabilir. Tedavi seçiminde doktor ve hastanın uyku testi ve mevcut muayene bulguları eşliğinde birlikte karar vermesi uygun olur.
Uyku apnesi tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen durumlarda şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Beyne pıhtı atması, felç ve ölüm riskinin ağır Uyku apnesi hastalarında arttığını gösteren bilimsel makaleler bulunmaktadır. Konsantrasyon bozukluğu, okul ve iş başarısında düşmeye yol açtığı gibi, ev içi ve araç kazalarında artışa da neden olmaktadır.